Hero image

Fotorelacja ze spotkania z Bartoszem Paluszkiewiczem „Koktelowa Rzeczpospolita”.

O „Rzeczpospolitej koktelowej” w sobotnie południe 25. października br. opowiadał w muzeum historyk gastronomii Bartosz Paluszkiewicz. Prelekcja, bogato ilustrowana reklamowymi inseratami i prasowymi wycinkami, pokazała zmiany w kształcie lokali gastronomicznych, który był skutkiem pojawienia się „Amerikandrings”, nowej amerykańskiej mieszaniny, którą w shakerze „skłócał” barman, czyli „Mister Mixer”. Tak powstał cocktail, „koguci ogon”, podawany w „American Bar”, który od końca XIX w. rozpowszechnił się w Europie. W II Rzeczpospolitej bary powstały m.in. w Poznaniu, Warszawie, Krakowie, Lwowie, Bydgoszczy i Zakopanem. W trakcie prelekcji można było obejrzeć akcesoria sztuki barmańskiej: miarkę, długą łyżkę, sitko i shaker. Uzupełnieniem prelekcji jest przygotowana przez dr. Radosława Skowrona kameralna wystawa ze zbiorów muzeum: reklam, publikacji, szkła barowego i butelek po likierach z wytwórni Baczewskiego, Hartwig-Kantorowicza, Kasprowicza, Wiśniewskiego, Menzla, Seidla, którą można zobaczyć do 02. listopada br. Zapraszamy na fotorelację z wydarzenia.

 

  • Godziny otwarcia

    MAJ - WRZESIEŃ

    wtorek - piątek:

    10.00 - 17.00

    sobota - niedziela:

    11.00 - 17.00

    PAŹDZIERNIK - KWIECIEŃ

    wtorek - piątek:

    10.00 - 16.00

    sobota - niedziela:

    11.00 - 17.00

    Zalecamy rozpoczęcie zwiedzania minimum na pół godziny przed zamknięciem Muzeum

    Ceny biletów

    normalne

    12,-zł

    ulgowe i wycieczkowe

    8,-zł

    oprowadzanie wycieczek

    50,-zł

    lekcje muzealne

    50,-zł

    W piątek wstęp bezpłatny