Print this page

Europejskie Dni Dziedzictwa 2021

Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - "Cztery strony smaku"

 Plakat do wystawy

Muzeum Dawnego Kupiectwa serdecznie zaprasza do udziału w tegorocznej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa, których motywem przewodnim są: „Smaki dziedzictwa”. W ramach imprezy Muzeum przygotowało cykl wydarzeń pt. „Cztery strony smaku” podczas których będzie można dowiedzieć się o wielokulturowości kuchni Świdnicy i okolic, które na przestrzeni wieków stały się domem m.in. dla Niemców, Żydów, Polaków z różnych regionów dawnej Rzeczpospolitej, w tym z Kresów Wschodnich, Greków, Ormian, czy Tatarów. Swoimi działaniami chcemy jak najszerzej zaprezentować smaki dziedzictwa jakie pozostawiły po sobie poprzednie pokolenia. W sobotę o smakach kuchni żydowskiej będzie można nie tylko posłuchać, ale także spróbować jej smakołyków, podczas prelekcji Rafaela i Dorin Blau z Fundacji „Nasz Dom Żyje-2004”, która opiekuje się Synagogą „Rutika” w Dzierżoniowie. Natomiast po prelekcji zapraszamy na degustację, poza daniami żydowskimi, na przekąski kuchni romskiej, greckiej, staropolskiej, itp. Przygotowane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Bystrzycy Górnej „Trzy Sosny” z Gminy Wiejskiej Świdnica, które zaserwuje także swój specjał - kapustę po Bystrzycku.

Niedziela z kolei poświęcona będzie tradycji piwowarskiej o której opowie Dyrektor Muzeum Dawnego Kupiectwa – dr Dobiesław Karst, natomiast podczas kolejnej prelekcji, wygłoszonej przez Karola Głębockiego, domowego piwowara i pracownika browaru w Bielawie, można się będzie dowiedzieć jak nawarzyć sobie piwa w domu oraz poznać tajniki współczesnego piwowarstwa.

Serdecznie zapraszamy do poznania dawnych smaków, regionalnych potraw, obyczajów i tradycji kulinarnych.  

Na wszystkie wydarzenia wstęp wolny!

Szczegółowy program wydarzenia:

11.09.2021 r. (sobota) o godz. 12.00 - prelekcja na temat smaków kuchni żydowskiej oraz degustacja (jabłko z miodem, cymes), prowadzenie Rafael i Dorin Blau z Fundacji „Nasz Dom Żyje-2004” z Dzierżoniowa, wstęp wolny.

11.09.2021 r. (sobota) o godz. 13.00 - „Przy stole” – instalacja artystyczna połączona z degustacją kuchni wielokulturowej (pipek, pyrkiet, bigos, horiatka ze skordalią, drożdżówka oraz kapusta po Bystrzycku), przygotowanie Stowarzyszenie Przyjaciół Bystrzycy Górnej „Trzy sosny”, wstęp wolny.

12.09.2021 r. (niedziela) o godz. 15.00- „Dawny smak i sposób warzenia najwspanialszego trunku średniowiecznej Europy” – prelekcja połączona ze zwiedzaniem ekspozycji piwowarskiej, prowadzenie – dr Dobiesław Karst, wstęp wolny.

12.09.2021 r. (niedziela) od. godz. 16.00 – „Jak nawarzyć sobie piwa? Tajniki współczesnego piwowarstwa”, prelekcja, prowadzenie – Karol Głębocki, wstęp wolny.

11-12.09.2021 r. (sobota – niedziela) od godz. 11.00 do 17.00 – indywidualne zwiedzanie Muzeum Dawnego Kupiectwa, ostatnie wejście o godz. 16:30, wstęp wolny

Wszystkie wydarzenia odbywać się będą z zachowaniem obowiązujących wymogów sanitarnych.